Löylytuoksu tuo luonnon kaupunkisaunaan

Luonnon tuominen saunaan ei tarvitse olla vaivalloista, vaan voi koostua pienistä asioista.

Omatekoinen löylytuoksu havunneulasista on helppo ja nopea toteuttaa.

Luonto ja sauna kuuluvat kiistatta yhteen. Aina ei ole kuitenkaan mahdollisuutta saunoa luonnon helmassa ja silloin tuodaan luonto saunaan. Kannustan ottamaan palan luontoa osaksi omaa saunomisrituaalia. Uskon, että pienillä asioilla voit saada omasta saunakokemuksestasi enemmän irti.

Saunalla hoito ja ennaltaehkäisy

Yksi tapa valita sopivat kasvit on miettiä, mitä saunalla haluat hoitaa tai ennaltaehkäistä. Toinen vaihtoehto on miettiä vuodenaikaa ja hyödyntää tuoreita tai vuodenaikaan sopivia kasveja. Käytä ainoastaan kasveja jotka tunnet, jotta vältyt myrkyllisiltä kasveilta. 

Tutustu yhteen kasviin kerrallaan

Terveysvaikutteisia kasveja on valtavasti. Helpoin tapa on tutustua yhteen kasviin tai hoidettavaan vaivaan kerrallaan. Aloita helpoista, yleisimmistä ja vuodenaikaan sopivista kasveista tai vaivoista. Esimerkiksi talvikaudella flunssan hoitoon löytyy helpotusta mm. havukasveista.

Flunssan hoitoon saunassa

Mänty sopii erityisen hyvin saunaan talven flunssakaudella. Mänty vaikuttaa hengitykseen ja entisaikaan keuhkoparantolat rakennettiinkin mäntymetsiin. Myös kuusi on nopeasti puhdistavaa ja mm. kuusenkerkkäteen höyryjen hengittäminen auttaa yskään. Yksi suomen luonnon puhdistavimmista kasveista on kataja. Se on antiseptinen ja siitä on kautta aikojen keitetty erilaisia rohtoja. Sanotaan, että katajan versot ja oksat ovat parhaimmillaan juuri keväällä, jolloin niiden vitamiinipitoisuus on suuri. Mäntyä, kuusta ja katajaa voit käyttää tuoreena, kuivattuna tai eteerisinä tippoina.

Kasvien erilainen käyttö saunassa

Tutuin tapa käyttää kasveja lienee vihtominen. Havupuilla vihtominen ei kuitenkaan ole kaikkien mieleen, vaikka sitä kannattaakin joskus kokeilla! Vältä turhaa voimaa havuilla vihtoessa. Vihtoja ei myöskään ole aina saatavilla ja vihtomisen jälkeen on varattava aikaa saunan siivoamiseen. Kaupunkisaunaan sopivampia vaihtoehtoja voivat olla erilaiset jalka- ja käsikylvyt, ne ovat sekä hoitavia, että tuovat ihanan tuoksun saunaan. Kylvyssä pohjana on yleensä lämmin vesi ja muutama ruokalusikallinen merisuolaa. Veteen lisätään joko muutamia eteerisiä tippoja tai kasveja luonnosta. Voit myös kerätä oksia sauna-astiaan, ikään kuin kukkia maljakossa. Aseta puhdistavat kasvit saunakiuluun ylimmälle lauteelle viereesi. Löylytuoksu, kasveista tai eteerisistä tipoista, on ehkä kaikkein helpoin ja silti tehokas tapa nauttia tuoksusta ja hoitavista vaikutuksista.  

Löylytuoksun valmistus 

Katajan, männyn ja kuusen neulasista on helppo valmistaa löylytuoksuja. Voit käyttää tuoreita tai kuivattuja neulasia. Kourallisesta neulasia saat tuoksua useampaan saunomiskertaan. Laita kourallinen neulasia harsokankaan sisään ja sido niistä nyytti. Laita kattilaan noin 2l vettä, lisää nyytti veteen ja hauduta liedellä kannen alla noin 15 min. Älä anna sen kiehua. Kaada haudutetusta vedestä vajaa puolet löylyveden sekaan ja nauti huumaavasta tuoksusta. Loput vedestä voit hyödyntää seuraavalla kerralla tai tehdä siitä vaikka jalkakylvyn.

Jos et pääse luontoon     

Jos puhdasta luontoa ei ole lähellä, on parempikin jättää kasvit saastuneiden teiden varsilta rauhaan ja suunnata kauppaan. Eteeriset öljyt ovat 100% luonnontuotteita ja niillä voit hyvin korvata luonnosta poimitut kasvit.

 

Nautinnollisia saunahetkiä ja pysykää terveinä, 

Terhi