Hoitavat yrtit saunassa

Voit tehostaa saunassa puhdistautumista erilaisilla kasveilla niin vihdassa, jalkakylvyssä kuin sauna-astiassakin.

Puhdistavat saunayrtit

Vihta on tuttu osa suomalaista saunomista, mutta kasveja voit käyttää monella muullakin tavalla. Kasveista voit tehdä jalkakylvyn, yrttinyytin hierontaan tai voit kerätä kasveja sauna-astiaan saunan ylälauteelle. Kun saunassa käytetään erilaisia kasveja tehostamaan kehon puhdistumista, kutsutaan tätä saunaa puhdistussaunaksi. Kasveista tutuin on koivu, mutta monet muutkin kasvit sopivat saunaan. 

 

Saunan valmistelu

1.    Lämmitä sauna noin 60 – 80 asteiseksi, puhdistussaunan lämpötila voi olla hieman normaalia matalampi. 

2.    Kerää kasvit puhtaasta luonnosta ennen saunomista ja valmista jalkakylpy sekä sauna-astia. 

3.    Peseydy hyvin ennen saunomista, myös hiukset ja sauno puhtaana noin 20 min. 

Ja mikä mukavaa: kun teet jalkakylvyn ja sauna-astian, ei sauna roskaannu kuten vihtomisen yhteydessä.

 

Sauna-astiaan

Sauna-astiaan, esimerkiksi puukiuluun, kerätään kasveja puhdistamaan saunojaa. Astian pohjalle laitetaan kolme nyrkin kokoista kiveä ja niiden päällä rahkasammalta. Rahkasammaleen päälle asetellaan kerätyt kasvit kukka-asetelman tapaan. Valmis sauna-astia tulee saunojan viereen ylälauteelle. Sauna-astiaan on hyvä kerätä sekä lehti- että havupuita. Kasveja ei tarvita määrällisesti paljoa, mutta on hyvä olla muutamaa eri kasvia.  Saunomisen aikana valitut kasvit puhdistavat tehokkaasti saunojan kehoa epäpuhtauksista ja antavat luonnonvoimaa. Vie sauna-astia saunaan samaan aikaan kun itse menet lauteille.

Jokaisella kasvilla on omat puhdistavat ominaisuutensa.

 

Kasvit

Puhdistavia ja hoitavia kasveja on lukuisia, mutta alkuun pääset esimerkiksi näillä neljällä kaikkein yleisimmällä puulla:

Koivu – virkistävä ja voimistava koivu on yleispuhdistava ja vahvistaa myös immuunipuolustusta. Koivu lisää virtsan, hien, sapen, suolojen ja kuona-aineiden eritystä. Koivu on koko puhdistavan saunakulttuurimme perusta.

Leppä – tekee erityisen hyvää ihottumista kärsiville ja avaa happikäytäviä. Tervalepän lehdet ja oksien kaarna ovat antiseptisiä ja parantavat tulehduksia. Kansanparannuksessa leppävihdalla on parannettu tulehduksia. Leppä sisältää myös kipua lievittävää salisyylihappoa.

Mänty – erityisesti keuhkoja puhdistava ja vahvistava. Männyn sisältämät aineet lisäävät keuhkoputkien limakalvojen värekarvojen toimintaa. Mänty laskee myös verenpainetta, lisää sapen eritystä ja vähentää hermosärkyä.

Kuusi – nopea puhdistaja, jonka havut poistavat kemiallisia epäpuhtauksia. Auttaa myös yskään. Kostea, mieto havuhöyry irrottaa hyvin limaa. Kuusenkerkkä toimii hyvin myös hauteissa.

Näillä neljän puun oksalla saat siis aikaan jo hyvän puhdistussaunan. 

 

Vinkit

 

Kuusenkerkkähaude hartiavaivoihin

Voit myös kääriä pyyhkeeseen höyrytettyjä kuusenkerkkiä, tai kastaa pyyhkeen haudevedessä, ja käyttää saunoessa hoitohauteena hartiavaivoihin samalla kun nautit sauna-astian puhdistavista vaikutuksista.

 

Leppää koivuvihdan sekaan

Voit halutessasi tehdä vielä koivusta vihdan, johon yhdistät esimerkiksi leppää.

 

Tuoksua kiukaalle mustaviininmarjan lehdestä

Kiukaalle voit laittaa mustaviininmarjan lehden käärittynä nokkosen lehteen ja saat saunaan ihanan tuoksun, joka puhdistaa hengitysteitä ja vahvistaa immuunipuolustusta.

Kokeile rohkeasti ja nauti ihanista yrttisistä saunahetkistä,

Terhi