Kokeile jotain uutta!

Nämä 8 kasvia soveltuvat juhannusvihtaan.

Erilainen juhannusvihta

Juhannuksen aikaan koivut ovat parhaimmassa puvussaan ja tästä syystä mukaan saunaan valikoituu usein tuoksuva ja puhdistava koivuvihta. Vihdan teossa voi hyödyntää myös muita tuttuja kasveja. Varioimalla eri kasveja ja tekemällä sekavihtoja saadaan monipuolisesti erilaisia kehovaikutuksia. Moniin kasveihin on perinteisesti liitetty myös erilaisia uskomuksia, joihin perehtyminen on kiva lisä juhannussauna -teemaan. Juhannustaiat liittyvät usein lempeen ja naimaonneen, myös näiden nostatukseen löytyy omat erityiset kasvinsa. Jos vihtomisrituaaliin haluaa lisätä symboliikkaa, voi päästä alaspäin vihdottaessa samalla pyytää epämieluisia asioita väistyväksi elämästään ja puolestaan varpaista ylöspäin vihdottaessa toivottaa mieluisia asioita tulevaksi. Kokeile rohkeasti jotain uutta ja rakenna täksi juhannukseksi oman näköisesi saunavihta.

 

Muutama seikka tulee kuitenkin ottaa huomioon vihtoja tehdessä. Puuvartiset kasvit tarvitsevat keräilylle maanomistajanluvan. Ota huomioon omat yliherkkyytesi tai rajoitteesi kasvien käytössä ja kerää aina kohtuudella luontoa kunnioittaen ja kiittäen.

Kokeile jotain uutta! Nämä 8 kasvia soveltuvat juhannusvihtaan

MESIANGERVO – Luonnon oma särkylääke

Puhdistavan ja virkistävän mesiangervon sanotaan kohottavan mielialaa, helpottavan kipuja ja tuovan paremman yöunen. Vihdassa mesiangervo tuo myös ihanaa tuoksua saunaa. Mesiangervo sisältää runsaasti magnesiumia, kalsiumia, rautaa, mangaania ja C-vitamiinia. Sen sanotaan lisäksi tuovan kotiin ja käyttäjälleen onnellisuutta, rauhaa ja suojelusta.

 

SIANKÄRSÄMÖ – Vahva naisten yrtti

Siankärsämöllä on hoidettu erityisesti ihovaurioita, saatu apua naisten hormonaalisiin vaivoihin, helpotettu tulehduksia, kuumetta, flunssaa ja virtsatievaivoja. Siankärsämön sisältävät haihtuvat öljyt rauhoittavat keskushermostoa samaan tapaan kuin kamomilla, sitä on myös pidetty suojelusta lisäävänä kasvina. Vihtana siankärsämö rauhoittaa ja lievittää stressiä ja unettomuutta.

 

PIHLAJA – Yleispudistaja

Juhannuksen aikaan pihlajavihdalla hoidetaan ihoa ja rauhoitetaan erityisesti stressivatsaa. Voimakkaasti yleispuhdistava pihlaja poistaa nestettä ja siten laskee verenpainetta. Kansanperinteessä pihlajaa on pidetty voimapuuna, joka kestää myrskyt ja salamaniskut. Pihlaja onkin Kalevalan pyhä puu.

 

NOKKONEN – Lemmen nostattaja

Nokkonen on yksi luontomme tehokkaimmista hoitajista ja on todellinen superkasvi tehoaineiltaan. Nokkosta käytetään erityisesti voimattomuuteen sekä yleiskunnon kohentamiseen ja vahvistamiseen. Nokkonen vähentää tulehdusta ja kipua, ja se vahvistaa immuniteettia. Entisaikaan reumaattisia oireita hoidettiin nokkosvihdalla. Nokkonen sisältää runsaasti piitä, joka on tärkeä sidekudoksille, hiuksille ja kynsille. Nokkosta on myös käytetty lemmentaioissa nostattamaan lempi leiskumaan. Lisää vihtaan muutama nokkonen tuomaan ihanaa tuoksua ja symboliikka.

 

MUSTAVIINIMARJANLEHDET – Voimaa antava saunatuoksu

Monille mustaherukka on tuttu marja flunssan torjunnassa, mutta myös herukanlehdet ovat käyttökelpoisia. Sanotaan että mustaviinimarjanoksien käyttö vihtana lisää immuunipuolustusta, poistaa myrkkyjä ja avaa happikäytäviä. Saat saunaan ihanan tuoksun, kun käärit mustaviinimarjanlehtiä ja nokkosta ja laitat ne kiukaalle. Lehdet sisältävät runsaasti C-vitamiinia.

 

MUSTIKANVARPU – Pitkäikäisyyden tueksi

Mustikka on tuttu kasvi kansanparannuksessa, sillä on hoidettu monenlaisia vaivoja. Mustikalla on parannettu näköä, kohennettu muistia ja hoidettu mahahaavaa. Mustikanlehdillä hoidetaan myös ihoa, ja hauteella saadaan apua väsyneille silmille. Mustikanvarpukimppu onkin sellaisenaan ihana pikku vihta esim. kasvojen töpöttelyyn. Mustikassa on runsaasti flavonoideja, C-, A-, B6- ja B12-vitamiineja, mangaania, magnesiumia, kaliumia, rautaa, seleeniä ja sinkkiä.

 

KATAJA – Tervehdyttävää energiaa

Kataja on yleinen rohtokasvi, joka ehkäisee kipuja ja tulehduksia sekä suojelee aivojen hermosoluja. Kataja liitetään voimakkaasti puhdistamiseen. Vihtana kataja aktivoi pintaverenkiertoa ja höyrystyessään on oiva apu hengitystievaivoihin. Sitä käytettiin myös saunassa ”pahojen” pois vihtomiseen. Katajanneulasissa on eteerisiä öljyjä, proteiinia, C-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, kaliumia, magnesiumia, kuparia, rautaa ja mangaania. Entisaikoina katajaa poltettiin huoneessa, kun haluttiin puhdistaa ilmaa ja ehkäistä tauteja. Kataja poistaa myös negatiivisuutta ja tuo tilalle tervehdyttäviä energioita.

 

ROSMARIINI – Elvyttävä rakkauden symboli

Virkistävän rosmariinin uskotaan parantavan aivotoimintaa ja muistia sekä hoitavan kipeitä niveliä ja lihaksia. Rosmariinia pidetään ikuisen rakkauden yrttinä. Sanotaan, että kylpyveteen laitettu rosmariini tuo esiin neidon minkä ikäisestä naisesta hyvänsä. Sitä on myös käytetty symbolisesti kutsumaan hyviä haltijoita, onnea ja vaurautta. Rosmariini on hermostoa rauhoittava, sitä on käytetty mm. masennukseen, ruoansulatusvaivoihin ja alhaisen verenpaineen hoitoon. Lisää symbolisesti vihtaan muutama oksa rosmariinia kutsuaksesi rakkautta elämääsi.

 

Rakkaudella,

Anna

 

Anna Velten on Terhenen Saunahoitaja, Hortafarmari ja intohimoinen villiyrttien harrastaja.