Tiesitkö että erityisesti havupuut kuten kuusi, mänty ja kataja ovat erityisen hyviä hengitysteillemme sekä tukevat immuunipuolustustamme?

havupuista terveyttä

Kävely metsässä on jo itsessään terveyttä edistävää, mutta voit tehostaa metsän vaikutuksia ottamalla havupuut monipuolisesti osaksi myös urbaania arkeasi. Muutama havupuun oksa kotona puhdistaa huoneilmaa ja vapauttaa eteerisiä öljyjä. Havupuut ovat ainavihantia ja siitä syystä voit käyttää niitä tuoreena ympärivuotisesti!

 

Kuusesta, männystä ja katajasta voidaan valmistaa muun muassa eteerisiä öljyjä, voiteita, salvoja ja uutteita. Myös erilaiset havupuukeitteet ovat hyviä, niitä voidaan käyttää kylpyvesissä, hauteissa ja juomana. Katajan oksat toimivat myös erityisen hyvin vihtana sillä ne aktivoivat pintaverenkiertoa.  Kaikki edellä mainitut puut soveltuvat myös ruokien ja juomien maustamiseen.

Eteerisistä öljyistä helpotusta arkeen!

Yksi helpommista tavoista käyttää havupuita arjessa on aidot ja puhtaat eteeriset öljyt. Ne vaikuttavat meihin hengitettyinä tai iholta imeytyessään verenkierron kautta niin fyysisellä kuin henkisellä tasolla. Eteerisiä havupuuöljyjä voi käyttää tuoksuttelemalla sellaisenaan, diffuuserissa huoneilmaan höyrytettynä, löylytuoksuina, iholle laimennettuna paikallisesti tai lisättynä esimerkiksi hierontaöljyyn tai voiteisiin.

 

Havupuilla on kaikilla samankaltaisia vaikutuksia, ne ovat hengitysteitä puhdistavia sekä limaa irrottavia, siksi ne sopivat erityisesti tukemaan hengityselinten toimintaa. Eteeristen havupuuöljyjen sanotaan myös rauhoittavan ja maadoittavan mieltä, sekä niillä on mielialaa kohottava ja voimaannuttava vaikutus. Kaikilla on myös omia erityisiä ominaisuuksia ja kokeilemalla löydät itsellesi sopivamman. Voit vaihdella öljyjä sen mukaan mitä vaikutuksia toivot niillä saavuttavan.

mänty

Männyn eteerisen öljyn sanotaan vahvistavan ja energisoivan kehoa ja mieltä, tehostavan keskittymiskykyä sekä rentouttavan. Mänty avaa myös hengitysteitä ja tukee hengityselinten toimintaa sillä, se on puhdistava, limaa irrottava ja voimakkaasti antiseptinen.

Eteeristä öljyä voidaan käyttää diffuuserissa tai höyryhengitettynä lisäämällä sitä esimerkiksi löylyveteen. Mäntyöljy sisältää lymfakiertoa avaavia sekä paikallisesti käytettynä kipua rauhoittavia molekyylejä. Hierontaöljyn seassa mänty hellii ja rentouttaa kireitä lihaksia sekä vilkastuttaa aineenvaihduntaa.

kuusi

Kuusen eteerinen öljy on erinomainen adaptogeeni, sen uskotaan rauhoittavan sekä palauttavan hermostoa, lievittävän stressiä, ärsytystä ja kroonista väsymystä. Kuusella on myös kipua lievittävä vaikutus.

Ihonhoidossa kuusen eteerinen öljy on hyödyksi kuivalle iholle. Voit lisätä sitä perusvoiteen tai hierontaan soveltuvan öljyn sekaan. Hieronnassa käytettynä kuusen eteerinen öljy lämmittää ja rentouttaa väsyneitä lihaksia. Kokeile kuusta myös kylpyvesissä, hauteissa tai kääreissä.

kataja

Kataja aromaterapiana käytettynä rauhoittaa ja puhdistaa mieltä. Sen sanotaan virkistävän ja vahvistavan oloa ja lievittävän lihas- ja nivelkipuja. Katajan eteeriset öljyt myös tukevat ruuansulatuselimistöä ja edistävät nesteiden virtausta kehossa. Katajaöljyllä uskotaan olevan voimakas puhdistava ja suojaava ominaisuus, sillä voi puhdistaa tiloja mm. negatiivisista energioista.

Ihonhoidossa katajaöljyä on käytetty puhdistamaan rasvaista ja näppyläistä ihoa. Nauti katajan rentouttavista vaikutuksista hierontaöljyissä, kylpyvesissä, hauteissa ja kääreissä. Höyryhengitettynä tai diffuuserissa kataja auttaa myös nukahtamisessa ja maadoittaa mukavasti.

huomioitavaa

Havupuut ei sovi sellaisenaan käytettäväksi, jos kärsit hartsiallergiasta, keuhko-ongelmista tai astmasta. Näitä ei myöskään suositella käytettävän raskaana ollessa tai jos sinulla on munuaissairaus.

Puuvartiset kasvit eivät kuulu jokamiehen oikeuksiin, kerääthän siis aina maanomistajan luvalla. Poikkeus on katajanmarjat, joita saat kerätä myös ilman lupaa.

 

Rakkaudella,

Anna