Hoitava saunakulttuuri tukee kestävää kehitystä

Vaikka maailma on muuttunut hurjasti vuosien aikana, suomalaiset ovat aina välittäneet luonnosta ja kokeneet luonnossa olemisen tärkeäksi osaksi elämää. Tiedämme esimerkiksi, että lyhytkin hetki metsässä rauhoittaa, laskee verenpainetta, ja parantaa huomattavasti hyvinvointiamme.

Suomalainen hyvinvointikulttuuri

Hoitava sauna perustuu suomalaiseen hyvinvointikulttuuriin, mikä ammentaa ihmisten luontosuhteesta. Vaikka maailma on muuttunut hurjasti vuosien aikana, suomalaiset ovat aina välittäneet luonnosta ja kokeneet luonnossa olemisen tärkeäksi osaksi elämää. Tiedämme esimerkiksi, että lyhytkin hetki metsässä rauhoittaa, laskee verenpainetta, ja parantaa huomattavasti hyvinvointiamme.

 

Luontoyhteys

Tänään olemme samalla entistä huolestuneempia luonnontilasta, esimerkiksi ilmastokriisin ja luontokadon vuoksi. Koska välitämme luonnosta ja luonnontilasta, arvostamme, kun muut tekevät niin. Tämän vuoksi arvostamme, kun se, mitä syömme ja laitamme ihollemme edistävät sekä omaa että planeetan hyvinvointia. Jos tuotteet mitä käytämme eivät olisi hyväksi muille ihmisille ja luonnolle, niiden käyttäminen ei tuntuisi hyvältä.

 

Vastuullisuus

Kyse ei ole vain siitä, että kaikkien kuuluu nyt luoda ja toteuttaa uusia, vastuullisempia tapoja elää. Ajattelen itse niin, että kun esimerkiksi muotoilija tai yritys on ottanut toiminnan ekologisen ja yhteiskunnallisen vaikutuksen huomioon, tulos on laadukkaampi, huolellisempi, ja harkitumpi. Odotan että nykypäivän muotoilijat ja yritykset ovat harkinneet omaa osaansa yhteiskunnassa ja maailmassa. Haluan kuluttajana, tuottajana, ystävänä, äitinä, ihan vain ihmisenä, olla historian oikealla puolella ja tukea niitä, jotka muuttavat maailmaa paremmaksi.

Esimerkiksi suomalaisen muotoilun erityisyys perustuu juuri ajattomuuden ja pitkäkestoisuuden merkitykseen. Samat Marimekko-mukit ja Aalto-jakkarat periytyvät suomalaisissa perheissä sukupolvelta toiselle. Ne eivät vain pysy hyväkuntoisina ja laadukkaina vuodesta toiseen, vaan niitä myös arvostetaan yhä enemmän ajan kuluessa.

 

Saunaperinne

Kestäviin ja vastuullisiin elämäntapoihin kuuluu paljon enemmän, kuin ne tuotteet mitä ehkä kulutamme – esimerkiksi saunoessa. Esimerkiksi Terhenin saunaretriiteilläkin hoidamme mieltämme ja kehoamme luonnollisin keinoin, tukematta kertakäyttökulttuuria tai käyttämättä kaupallisia luksustuotteitakaan. Suomalaisessa saunaperinteessä onkin tiedetty jo pitkään, että parhaimmat saunahoidot ovat ekologisia ja aidosti luonnonmukaisia. Moderniin saunakulttuuriin kuuluu, että nautimme elämästä kuluttamatta liiaksi luonnonvaroja. Keräämme autenttisia ja merkityksellisiä elämyksiä turhien tuotteiden sijaan.

 

Kulttuuriperintö

Opimme ja opetamme saunassa tärkeitä arvoja ja taitoja: hiljentymään, välittämään itsestämme ja muista, olemaan luonnossa kunnioittavasti. Siksi puhummekin saunaterapiasta. Saunominen on tärkeä osa suomalaisten aineetonta kulttuuriperintöä, minkä olemme perineet edellisiltä sukupolvilta. Jatkamme osaltamme tätä kulttuuriperintöä ja uudistamme sitä modernilla tavalla kestävän kehityksen arvojen mukaisesti.

 

Meri Frig

Vastuullisuusviestinnän tutkija