Sauna hoitaa ihoa, kehoa ja mieltä kokonaisvaltaisesti, mutta tiesitkö, että rentouttavan vaikutuksen lisäksi siitä on hyötyä myös ihon hyvinvoinnille?

Ihoa hellivää hoitoa saunassa

Sauna hoitaa ihoa, kehoa ja mieltä kokonaisvaltaisesti, mutta tiesitkö, että rentouttavan vaikutuksen lisäksi siitä on hyötyä myös ihon hyvinvoinnille?

Sauna vilkastuttaa verenkiertoa ja puhdistaa ihoa

 

Sauna hellii ihoasi – kunhan saunot kohtuudella eli ei liian kuumassaa eikä liian kauan kerralla.

 

Saunan lämmössä verenkierto vilkastuu, jolloin myös ihon aineenvaihdunta paranee. Tehostunut verenkierto tuo iholle enemmän happea ja ravintoaineita, jotka saavat ihon näyttämään hyvinvoivalta. Sauna myös rentouttaa, joka helpottaa kasvojen ja hartioiden jännitystiloja. Ihon raikas hehku saunan jälkeen perustuu tähän. Hikoilu avaa ihohuokosia ja puhdistaa, näin tietyt iho-ongelmat, kuten akne, finnit ja mustapäät voivat helpottua. Lämmin höyrylöyly myös kosteuttaa ihanasti ihoa, joten se sopii hyvin myös kuivalle ja ikääntyvälle iholle.

 

Kuorinta, naamio ja ihon hieronta saunassa

Saunarutiineihin kannattaa lisätä myös mukaan kehonhuoltoa ja hemmottelua sillä sauna valmistelee ihoa hyvin erilaisia hoitoja varten. Voit kevyesti kuivaharjata kehon ennen hoitojen aloittamista. Peseydy myös aina huolellisesti ennen saunaan menoa.

 

Täydellisiä hoitoja saunaan ovat esimerkiksi kuorinnat ja erilaiset naamiot. Kun iho pehmenee ja lämpenee, vaikuttaa kuorinta paremmin ja siksi se kannattaa tehdä saunomisen loppupuolella. Kuorinta puhdistaa ihoa perusteellisemmin, jolloin myös muut tehoaineet pääsevät imeytymään paremmin.

 

Kuorinnan kasvoille voit tehdä helposti itse lisäämällä laadukkaaseen kasvoöljyyn tai juoksevaan hunajaan pienen määrän hienorakeista merisuolaa. Kokovartalolle ehdottomasti paras kuorinta on hunajasta ja hienosta merisuolasta tehty tahna. Jos ihosi on erittäin herkkä tai couperoottinen, anna kuorinnan vain vaikuttaa iholla ilman hierontaa.

 

Kuorinnan jälkeen kasvoille ja keholle voi levittää naamion. Voit tehdä oman helpon naamion sekoittamalla kasvoöljyyn hiukan hyvää seerumia ja lisätä mukaan luomu kaurahiutaleita ja ruusuvettä. Ennen levitystä anna naamion hetken turvota. Kauran probiootit ylläpitävät ja lisäävät hyvien bakteerien osuutta iholla ja edesauttavat ihon normaalia toimintaa. Ruusu puolestaan edistää ihon pinnan uusiutumista ja rauhoittaa punoitusherkkää ihoa. Anna naamion vaikuttaa loppu saunomisen ajan; kevyt kasvojen hieronta tehostaa ihon verenkiertoa.

 

Muita hyviä hoitoja saunaan ovat mm. erilaiset jalkakylvyt, hauteet ja vihdonnat. Luonnossa on paljon erilaisia kasveja, jotka ovat mahtavia näihin tarkoituksiin.

Couperosa ja rosacea iho saunassa?

Kuumuus aktivoi ihoa ja kiihdyttää sen verenkiertoa. Herkkäihoisten olisi syytä suojata kasvojen iho aina saunassa. On hyvä valita laadukas seerumi, joka ei tuki ihohuokosia ja hoitaa ihoa saunomisen aikana. Voit myös kokeilla kylmällä ruusuvedellä kasteltua käsipyyhettä suojaamaan kasvoja. Tämä ehkäisee lämmön pääsyä iholle, hoitaa ja pitää punoitusta kurissa. Ruusun lisäksi kaura rauhoittaa ja hoitaa herkkää ihoa saunassa.

Saunahoitoihin sopivia tuotteita

Itse suosin aina kun mahdollista tuoreita kasveja, joita käytän varioiden. Lisään mukaan perus raaka-aineita kuten hienoa merisuolaa, hunajaa sekä kauraa. Talvisin puolestaan haudutan kuivattuja kasveja tai sekoitan niitä rouheena mukaan kuorintoihin. Käytän myös naamioiden ja kuorintojen pohjana laadukasta ihoöljyä. Circulove tuotesarja on valikoitunut omaan käyttööni sekä tapahtumiimme sen monipuolisuuden ja hoitavuuden vuoksi. Sarja on myös ekologinen ja kotimainen. Sarjaan voi tutustua tarkemmin Terhenen verkkokaupassa.


Ihon puhdistukseen käytän Circulove CLEAN Puhdistava Miselli- ja hoitonestettä, jonka pH on 5,5. Jos sinulla on herkkä iho kasvojen alueella, voi sen suojata saunomisen ajaksi rauhoittavalla CALM seerumilla. Itse kärsin couperosasta, joten suojaan aina ihoni saunoessa.


Kuorintojen ja naamioiden pohjaksi suosittelen kokeilemaan Circulove SMOOTH kasvoöljyä, se ei tuki ihohuokosia ja hoitaa ihoa samalla. Tuoksu on mieto ja miellyttävä ja valmistusprosessissa kaikki raaka-aineet ovat täysin fermentoituneet, joka auttaa tehoaineiden imeytymisessä ja vaikuttaa ihon PH arvoon suotuisasti.


Kaikki Circulove tuotteet sopivat kaikenikäisille naisille ja miehille, mutta kasveja jokaisen tulisi käyttää omat yliherkkyytensä huomioiden ja jokamiehen oikeuksia noudattaen. Runsaasti hyviä vinkkejä ihon hoidossa hyödynnettäviin kasveihin löytyy Terhi Ruudun, Hoitava sauna -kirjasta (Tammi).


Saunotaan, hemmotellaan ihoa ja sielua, unohdetaan hetkeksi kaikki kiire ja murheet. Nautitaan kesästä ja sen tuomasta luonnon runsaudesta! Ja lopuksi, muista juoda koko saunomisen ajan runsaasti vettä!


Rakkaudella, Anna


Anna Velten on Terhenen Saunahoitaja, Hortafarmari ja intohimoinen villiyrttien harrastaja.


Asiantuntijana: Circulove kosmetologi