Minun joulusaunani

Herään tuttuun kutkuttavaan tunteeseen, on aattoaamu. Hiljalleen nousen riisipuuron keittoon, sytytän kynttilöitä, on pimeää ja ihanan hiljaista. Sauna on lämmennyt hiljakseen aamun askareiden ajan. Meillä joulusauna lämpiää aamulla ja siellä käydään omaan tahtiin, kukin tyylillään.

Joulusauna saa juhlapukunsa

Jouluksi sauna on pesty huolellisesti mäntysuovalla, tuuletettu kunnolla ja puhtaat pellavat aseteltu lauteille. Saunaan on tuotu havuja ja sulamaan otettu koivuvihta tekeytyy kiulussa. Sytytän saunaan lyhdyt ja pesutilaan kynttilöitä. Joulusauna saa näin oman juhlapukunsa. Itselleni tärkeää on luoda juuri oikeanlainen tunnelma, sellainen mikä tuo hyvän olon ja antaa mielen rauhoittua. Tuoksut ovat tärkeässä roolissa ja tuovat lapsuuden joulut mieleen. Olo on tuttu ja turvallinen.

Saunon täydessä hiljaisuudessa

Vieläkin on hämärää ja hyvä niin. Joulusauna on itselleni pyhä, siksi nautin siitä mielelläni yksin. Saan asettua lauteille makaamaan koko pituudeltani. Saunon täydessä hiljaisuudessa. Viivyn pitkään löylyissä, vielä ei ole kiire mihinkään. Viimeisetkin jännitykset kaikkoavat, kun höyryävä koivuvihdan tuoksu valtaa koko tilan.

Keho, mieli ja sielu kiittävät

Tuorevihdassa on erityinen tuoksu, siksi tykkään pakastaa omani jo kesällä joulusaunaa varten. Vihdan kanssa kylpiessä saa kokonaisvaltaisen kokemuksen. Keho, mieli ja sielu kiittävät. Olo on aika lailla täydellinen. Vielä pesun ajan annan rauhassa aikaa itselleni. Huuhtelen saunan, asettelen puhtaan laudeliinan paikoilleen. Sauna jää lämpimäksi seuraavia saunojia varten. Vasta nyt on aika herättää muu talonväki puurolle.

Joulusaunassa on taikaa

Joulusauna on lahja itselleni, se on tärkeä perinne ja joulu ilman saunaa tuntuu vieraalta. Meillä on aina jouluna saunottu, lapsesta saakka. Tätä perinnettä haluan pitää yllä myös omalle lapselleni. Se koska ja miten saunoo, on hyvin henkilökohtaista, ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Itse nautin jouluaamusta, siitä rauhasta ennen, kun valmistelut alkavat ja jännitys tiivistyy. Siinä on erityistä taikaa, joulun taikaa.

Millainen on sinun joulusaunasi? 

Anna

Kirjoittaja Anna Velten, intohimoinen saunoja