Saunaillan uusi merkitys

 

Saunassa ihmiset eivät riisu vain vaatteensa

vaan myös usein ne roolit mitä suoritamme elämässämme. Sauna tarjoaa näin tilan aidolle yhteydelle muiden ihmisten kanssa. Saunassa kaikki ovat samanarvoisia. Jokaisella meistä on syvällisiä ajatuksia elämästä, meneillään olevia ja menneitä haasteita elämässä, pieniä ja suuria unelmia. Näitä ajatuksia jaamme saunassa, vaikkakin, saunassa voimme myös olla yhdessä hiljaa. Hiljaisuus ja rauhallisuus auttavat meitä olemaan tyytyväisiä juuri tässä hetkessä. Saunassa voi siis luoda yhteyden toisiin ihmisiin, sekä kaikista rakkaimpiin että uusiin tuttavuuksiin.

 

Saunassa ihmiset voivat myös tuntea yhteyden paikalliseen historiaan

Monet jatkavat perinteitä, mitkä ovat tuttuja omasta lapsuudesta. Äidit pesevät lastensa hiukset samaan tapaan kuin heidän äitinsä omassa lapsuudessaan. Naiset hoitavat ihoaan ja mieltään saunahoidoilla, mitkä toiset ovat löytäneet jo kymmeniä vuosia sitten.

 

Sauna on paikka, missä jokainen voi olla aidosti oma itsensä

missä voimme luopua kaikista odotuksista, ja vain olla. Sauna voi olla esimerkiksi turvallinen paikka yhteiskunnassa, mikä tuntuu vaativan meidän olevan aina saavutettavissa ja suorittavan elämän eri osa-alueita ylisuorittajan ottein. Suoritamme jopa joogatessa ja meditoidessa (onnistuinko hiljentämään mieleni ja hengittämään juuri niin, kuten ohjeistetaan?). Saunominen tarjoaa arvokkaan hetken ottamaan tauon kaikista odotuksista, nauttimaan joutenolosta ja epätoimeliaisuudesta. 

 

Sauna tarjoaa mahdollisuuden miniretriittiin, meditatiiviseen hetkeen, tai digipaastoon

Kun suuri osa meistä tuijottaa ruutuja äärimmäisen pitkiä aikoja päivässä, hetki saunassa antaa syyn kirjautua ulos ja löytää yhteyden itseen. Hiljaisuus ja lämpö sulattavat kireydet ja auttavat meitä välittämään itsestämme. Joskus pieni hetki yksin lataa paremmin akkuja, kuin edes päiväunet. 

 

Luonto kuuluu olennaisena osana saunahetkiin

Saunojat voivat tuoda luonnon sisätiloihin, tai sitten ihailla maisemaa ulkona tai jopa tuntea hetken olevansa osa luontoa. Voimme esimerkiksi tuntea luonnon parantavan vaikutuksen ihollamme turvehoidossa, minkä tiedetään lisäävän hormonaalista hyvinvointia. Saunavihdan voi tehdä paitsi koivusta, myös esimerkiksi antiseptisestä katajasta. Löylytuoksun voi tehdä katajan, kuusen tai männyn neulasista. Tiedämme, että vain kaksikymmentä minuuttia luonnossa edistää huomattavasti omaa terveyttä. Hetki saunassa, mikä auttaa luomaan uuden yhteyden muihin, itseen, ja luontoon, tekee samoin ihmeitä omalle hyvinvoinnille, ihanalla mutkattomalla tavallaan. 

Kirjoittaja, Meri Frig, on Tel Avivissa asuva vastuullisuusviestinnän tutkija ja sisällöntuottaja – sekä omistautunut hyvinvointi-intoilija. Koli (ja siellä sijaitseva kesämökki ja savusauna) on kuitenkin hänen ehdoton suosikkipaikkansa planeetalla.

 

Photography Katri Kapanen