Terhen

Terhen on syntynyt intohimosta pitää suomalainen ainutkertainen saunaperinne elävänä ja tuoda luonnollista hyvinvointia ihmisten arkeen eri puolilla maailmaa.

Suomalainen sauna on luonut jo vuosisatojen ajan pohjaa hyvinvoinnille ja arjen tasapainolle; sille mikä on tehnyt Suomesta jo neljä kertaa maailman onnellisimman kansan. Saunominen hoitaa kokonaisvaltaisesti, ennaltaehkäisevästi ja elinvoimaa ylläpitävästi.

Perinteet antavat kulttuurisen pohjan ja juuret mihin nojata, mutta niitä täytyy vaalia, soveltaa ja uudistaa jokaiseen aikaan sopivaksi. Terhenen pohjana on syvä kunnioitus suomalaisia terveysvaikutteisia perinteitä kohtaan. Uskomme yhä ihmiseen mielen, kehon ja hengen kokonaisuutena sekä kauneuden parantavaan voimaan. Terhen vaalii tätä tasapainoa ja saunomiseen liittyviä elämyksiä.

Terhen-nimen taustalla on kansalliseepoksessamme Kalevalassa mainittu utua seulova Terhenetär eli Terhenneiti.

Muinaisessa uskonnossa terhen on tarkoittanut utua, auerta ja sumua. Terhenneiti on ollut Kalevalassa usvan haltija sekä unohduksen ja lumouksen jumalatar, joka etäisenä ja haikeana seuloo utua sen noustessa.

Suomalainen saunakulttuuri

Saunalla on suomalaisessa kulttuurissa erityinen asema. Saunominen on jo vuosisatojen ajan ollut olennainen osa suomalaista rentoutumista, yhdessäoloa ja hyvinvointia.

Kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluu saunoa perheen kesken lauantaina, naapureiden kesken ulkoilun jälkeen keskiviikkoisin, isolla porukalla pitkään juhannuksena, kesäisin ystävien mökeillä ja jouluna oman perheen kesken hartaasti ja juhlavasti. Sauna ei ole vain peseytymistä varten, vaan se on myös paikka keskusteluille, hiljentymiselle ja mielen levolle. Suomalaisille on luontevaa käsitellä vaikeita ja suuriakin asioita turvalliseksi koetussa saunassa, jossa esiriput putoavat ja ihmiset ovat yhdenvertaisia.

Esivanhemmillemme sauna oli pyhä paikka ja vielä tänäkin päivänä saunomiseen liitetään mystiikkaa. Kautta aikojen suomalaiset ovat hoitaneet saunassa myös terveyttään. Esivanhempamme ammensivat saunasta hyvinvointia monin tavoin. Vanhan kansan viisauksissa on perää – nykytiedon valossa saunominen todella edistää terveyttä. Saunominen hellii sydäntä ja vähentää stressiä. Kun autonominen hermostomme rentoutuu löylyn lämmössä, myös mieli rauhoittuu. Saunominen voi parhaimmillaan olla meditatiivinen kokemus.

Useita kertoja viikossa saunovat kokevat tutkimusten mukaan itsensä onnellisemmaksi kuin ne, jotka käyvät saunassa vain harvoin. Sauna onkin erottamaton osa maailman onnellisimman kansan mielenmaisemaa.

 

Vuonna 2020 Unesco nimesi suomalaisen saunaperinteen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Terhen haluaa vaalia ja säilyttää tämän arvokkaan kulttuuriperinnön elinvoimaisena, osana hyvää elämää ja kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä tuoda saunan luontevaksi osaksi yhä useamman ihmisen elämää eri puolilla maailmaa.