Tee saunahetkestäsi entistä parempi

5 vinkkiä kuinka voit hoitaa itseäsi saunomalla ja ihanan kahvivartalokuorinnan ohje.

Nyt on aika nauttia saunasta

Useimmilla meistä on nyt aikaa nauttia saunomisesta ja sen hoitavista vaikutuksista. Sauna tuo lohtua ja turvaa jatkuvassa muutoksessa. Saunominen on lempeä tapa hoitaa itseään ja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Sen lisäksi, että saunominen rentouttaa, tuo lohtua ja hoivaa, se lisää myös onnellisuutta. Usein saunovat ihmiset kokevat itsensä keskimäärin onnellisemmaksi kuin vähän saunovat. Tämä jos mikä on hyvä syy saunoa!

 

5 vinkkiä, kuinka voit hoitaa itseäsi saunomalla.

 

1. SAUNO USEIN

Saunassa voi todella käydä vaikka joka päivä ja terveysvaikutteiset hyödyt sen kuin tehostuvat. Ja mitä useammin saunot, sen paremmin hermostosi oppii nämä rentouttavat rutiinit. Sauno vain sen aikaa kun se sinusta tuntuu hyvälle, pidä taukoja ja kuuntele kehoa.

 

2. NOSTA JALAT SEINÄLLE

Jalkojen nostaminen seinälle löylyn lämmössä on tehokas tapa helpottaa sydämen toimintaa. Saunoessa verenpaine laskee ja siitä syystä voi tulla helposti huono olo. Tässä asennossa verenkierto ylävartalossa ja aivoissa paranee ja saunomisesta tulee huomattavasti miellyttävämpää. 

 

3. PESEYDY AINA ENNEN SAUNOMISTA

Vesi on erittäin hoitavaa ja puhdistavaa, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Pelkästään veden juonnin lisäämisellä voimme parantaa koko kehon hyvinvointia. Aloita veden juonnin lisääminen jo hyvissä ajoin ennen saunomista. Juo myös saunomisen jälkeen! Saunoessa on myös hyvä muistaa peseytyä aina ennen löylyyn menoa. Peseytyminen on hetki, jossa huuhdotaan pois päivän liat ja murheet ja rauhoitutaan saunomaan. Puhdas iho pääsee myös puhdistautumaan paremmin aineenvaihdunnan kiihtyessä. Muista siis juoda paljon ja peseydy aina ennen saunomista.

 

4. OTA SUOLA OSAKSI SAUNOMISTA

Saunassa puhdistautumista tehostaa suola. Suola poistaa tehokkaasti kehosta kuona-aineita ja happamuutta. Saunasuolaksi sopii esimerkiksi tavallinen merisuola. Suolaa voit lisätä jalkakylpyyn, tehdä erilaisia kuorintoja tai voit hangata sillä vaikka koko kehon. Vesi ja suola yhdessä poistavat tehokkaasti happamuutta kehosta. Suolan käyttö myös elvyttää ihon luontaista kosteustasapainoa.

 

5. HYÖDYNNÄ RUOKAKAAPIN ANTIMIA

Kesällä saunoessa on helppo hyödyntää luonnon antimia, mutta yhtä lailla ruokakaapista löytyy paljon hoitavia aineita. Suolan lisäksi helppoja kuorintoja voit valmistaa sokerista, hunajasta tai vaikka kahvinporoista. Kauraryyneistä saat taas kuivaa ihoa hellivän maitokylvyn.

 

Kahvikuorinta

Kahvilla on useita terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia ja sitä voi käyttää kauneuden hoitoon myös ulkoisesti. Kahvivartalokuorinnan uskotaan vähentävän selluliittia: kahvin kofeiini kiihdyttää rasvanpolttoa, mikä puolestaan vähentää selluliittia. Kahvin luonnolliset antioksidantit hidastavat solujen vanhenemista ja torjuvat ikääntymisen merkkejä.

Käytä vartalokuorintaan joko käytettyä tai käyttämätöntä kahvijauhetta. Halutessasi voit yhdistää hoitoon kookosöljyä, hunajaa tai sokeria. Mikäli haluat tehostaa kahvin selluliittia poistavaa vaikutusta, käytä tuoretta, keittämätöntä kahvijauhetta.

Hoidon kulku

Lämmitä sauna ja peseydy normaaliin tapaan.

Lämmittele hyvin saunan lämmössä ja huuhdo hiki iholta.

Kuori koko vartalo kahvinpuruilla pyörivin, alhaalta ylös suuntaavin liikkein.

Jos haluat poistaa selluliittia, jätä kahvi hauteeksi hoidettavalle alueelle.

Voit kääriä hoidettavan alueen kelmuun ja antaa kahvin vaikuttaa noin 15 minuuttia saunan miedossa lämmössä.

Peseydy lämpimällä vedellä.

Kuorii iholta kuollutta ihosolukkoa. Kiihdyttää pintaverenkiertoa. Hälventää selluliittia. Pehmentää ja silottaa ihoa.

 

Nautinnollisia saunahetkiä!

Terhi

Kirjoittaja Terhi Ruutu on helsinkiläinen saunaterapeutti, saunayhteisö Terhenin perustaja ja Hoitava sauna -kirjan kirjoittaja.