villikasvit yrtit

Villikasvien kuivaaminen on hauskaa ja hyödyllistä.

Villikasvien kuivaaminen on ikiaikainen perinne

Villikasvimme kuten ruohovartiset kasvit, varpujen lehdet, pensaiden ja puiden silmut ja lehdet sekä kerkät ovat valtava rikkautemme Suomessa. Niiden kuivaaminen on ikiaikainen tapa saada ne säilymään talvikaudelle ja jopa vuosiksi. Kuivattujen kasvien käyttö on kätevää ja niillä voi saada saunaelämyksen aivan eri tasolle tuoksujen, elämyksien ja terveysvaikutuksien suhteen.

muista jokamiehenoikeudet

Osa kasvien ja puidenosien keräämisestä ei kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin ja ne tarvitsevat maanomistajan luvan, mutta valtion metsiin voi lunastaa mobiililuvan, joka ei maksa paljon. Keräysoikeudet koskevat myös Suomeen tulleita matkailijoita ja keräysretki voi olla suuri elämys.

kerää villikasvit koriin

Kun kasvit on kerätty, ne pitäisi laittaa kuivamaan mahdollisimman pian alkupuhdistamisen ja laadunvarmistuksen jälkeen. Yleensä kasveja ei tarvitse huuhdella tai ryöpätä ennen kuivaamista. Sama koskee nokkosta. Jos kasvit jäävät huoneenlämpöön paksuksi kerrokseksi ilmavassakin pussissa tai astiassa (muovipusseja ei kannata käyttää keräämiseen ollenkaan), ne alkavat fermentoitua jo muutamassa tunnissa. Voit todeta sen keräämisastian alakerroksien kuumenemisesta.

villikasvien kuivaaminen

Kuivaaminen on kuitenkin yksinkertaista. Voit levittää kasvit lämpimään, ilmavaan tilaan vaikka leivinpapereille. Kuiva, hyvän ilmankierron omaava kerrostalosauna, joka on puhdistettu pölystä eikä sinne pääse lemmikkejä, on hyvä – varsinkin jos siellä on lattialämmitys tai kiukaan peruslämpö. Jos maalla on leivinuuni ja siellä on ollut tuli, sen päällä on ihanteellinen paikka leivinpaperien kanssa. Jääkaapin päällinen käy myös, jos siinä on paljon ilmatilaa.

villikasvien kuivatus kotiuunissa

Moni on kokeillut kuivata, erityisesti hiukan paksumpia kasveja jotka kuivuvat hitaammin, myös kotiuunissa. Jos se on kiertoilmauuni ja sen voi säätää 50 asteelle, kuivaus onnistuu, kun laittaa tulitikkuaskin poikittain uuninluukun väliin. Hyvä ilmankierto on tärkeämpää kuin lämpö kasvien laadukkaaseen kuivaamiseen! Ja on oleellisen tärkeätä, että kasvit kuivuvat aivan rutikuiviksi, niin että ne murtuvat kosketellessa. Muuten ne homehtuvat helposti säilytyksessä. Jopa käsien kosketus kuivattujen kasvien käsittelyssä voi jättää kasveihin kosteutta. Parempi pitää kertakäyttö- tai puuvillahansikkaita saaliin pussittamisessa/purkittamisessa.

VILLIKASVIEN KUIVAUS KUIVURILLA

Kaupalliset kuivurit ovat yleistyneet, mutta niiden teho on usein heikko tai kuivaustulos epätasainen. Excalibur ja kotimainen Orakas (kotiversio) ovat hyviä omaan yksityiskäyttöön.

KASVIEN HYVÄÄ TEKEVÄT VAIKUTUKSET

Kasvien hyvää tekevät vaikutusaineet säilyvät hyvin kuivattuina paperipusseissa tai lasiastioissa säilytettynä, valolta suojattuna jopa 95-prosenttisesti vielä kolmen vuoden päästä. Kun kasveja uutetaan lämpimään veteen ne luovuttavat siihen hoitavuutensa oli sitten kyseessä jalkakylpy, yrttinyytti saunahieronnassa tai haudukejuoma. Jotkut aineet kuten esimerkiksi terpeenit lähtevätkin vasta liikkeelle kuuman veden avulla. Ja yrttien antama tuoksumaailma on mitä mainioin lisärentouttaja saunan autuudessa.

 

Hortaterveisin,

Jouko Kivimetsä

 

 

Jouko Kivimetsä on hortakouluttaja ja -tuotteistaja, Villikasviyhdistys ry:n puheenjohtaja